Hyppää sisältöön

Q&A Sähkökatkoihin varautuminen

Mitä Fingrid tarkalleen ottaen on ilmoittanut?

Fingrid on julkaissut tiedotteen mahdollisista lyhyistä, kiertävistä ja suunnitteluista katkoista sähkön jakelussa, joilla pyritään estämään Suomen sähköjärjestelmän kaatuminen.

Kiertävät sähkökatkot ovat viimeinen keino, joka pyritään ottamaan käyttöön sähköpulan torjumiseksi. Ensisijaisesti Fingrid suosittelee sähkön käytön vähentämistä ja tulee ilmoittamaan etukäteen sähkön käytön akuutista vähennystarpeesta.

Miten nämä katkot toteutetaan?

Katkot toteutetaan kierrättämällä katkoja eri puolilla Suomea. Katkojen kesto on 1-2 tuntia. Fingrid antaa jakeluverkonhaltijoille (mm. Caruna, Elenia, Helen) asiakaskohtaisesti tiedoksi irti kytkettävän tehon määrän. Paikallinen verkonhaltija toteuttaa tämän jälkeen sähkönjakelun irtikytkennän kiertävinä katkoina.

Mistä tiedetään, tuleeko sähkökatkoja?

Mahdollisten sähkökatkojen toteutuminen riippuu täysin siitä, riittääkö sähkön tuotanto ja tuonti kattamaan sähkön kulutuksen Suomessa. Fingrid tiedottaa muun muassa verkkosivuillaan, lehdistötiedotteella ja Tuntihinta-sovelluksella, jos tilanne mahdollisesti kiristyy ja jos sähköpula alkaa.

Mihin kaikkeen sähkökatkos vaikuttaa?

Hissit pysähtyvät, valaistus sammuu, ilmanvaihto katkeaa, lämmitys katkeaa, pistorasioista ei tule virtaa, viestintä verkot sammuvat, Internet ei toimi, kulunvalvonta ja automaattiovet eivät toimi, kylmälaitteet sammuvat, tilojen jäähdytys katkeaa.

Miten Antilooppi saa tiedon sähkökatkoista?

Jakeluverkkoyhtiöt tiedottavat mahdollisuuksien mukaan tulevista katkoksista etukäteen.

Millä tavoin Antilooppi informoi asiakkaitaan tulevista sähkökatkoista?

Kun saamme sähkönjakeluyhtiöltä tiedon, informoimme siitä asiakkaitamme sähköpostitse  mahdollisimman pian. Sähköposti lähetetään Antiloopille ilmoitetuille yhteyshenkilöille. Nyt on hyvä hetki tarkistaa, että Antiloopilla on oikeat yhteystiedot käytettävissään. Pyydämme, että yhteyshenkilöt lähettävät omassa organisaatiossaan tiedon eteenpäin kaikille, joita asia koskee. On myös mahdollista, että emme saa ennakkotietoa sähkökatkoista.

Miksi Antilooppi tiedottaa asiakkaitaan tästä jo nyt?

Antilooppi haluaa jo ennakkoon kehottaa asiakkaitaan varautumaan mahdollisiin sähkökatkoihin alkavana talvena. Antiloopin kehotus pohjaa kantaverkkoyhtiö Fingridin ennakkovaroitukseen lyhyistä, kiertävistä ja suunnitteluista katkoista sähkön jakelussa, joiden avulla pyritään estämään Suomen sähköjärjestelmän kaatuminen.

Milloin sähkökatkoja on odotettavissa?

Tätä emme osaa sanoa. Mahdollisten sähkökatkojen toteutuminen riippuu täysin siitä, riittääkö sähkön tuotanto ja tuonti kattamaan sähkön kulutuksen Suomessa.

Mitä jos sähkökatko tulee yllättäen?

Varautumissuunnitelmassamme huomioidaan myös nämä tilanteet. Siksi on tärkeää, että asiakkaamme tutustuvat ohjeistuksiin ennalta.

Kauanko sähkökatkot kestävät?

FIngridin arvion mukaan 1-2 tuntia.

Saako rakennuksissa olla sähkökatkon aikana?

Turvavalaistuksen akkuvarmistus toimii vain turvalliseen poistumiseen tarvittavan ajan, eivätkä poistumisreitit ja opasteet ole välttämättä enää valaistuja.

Vaarantaako sähkökatko rakennuksen turvallisuuden?

On riski, että vaaratilanteita voi syntyä, jos esimerkiksi turvavalaistuksen akkuvarmistus lakkaa toimimasta eivätkä poistumisreitit ja opasteet ole välttämättä enää valaistuja.

Miten kiinteistössä kulkeminen onnistuu sähkökatkon aikana?

Kiinteistöstä pääsee ulos vihreillä ulosohjausvaloilla merkittyjä uloskäytäviä pitkin kaikissa tilanteissa. Kulunvalvonnassa on akkuvarmistus, mikä kestää lyhyen ajan. Tämän jälkeen kiinteistössä ei pysty liikkumaan kulkutunnistetta käyttäen.

Mitä jos sähkökatko tulee keskellä päivää?

Mikäli sähkökatko osuu päiväsaikaan, yleiset tilat, esimerkiksi kauppakeskukset suljetaan ja tyhjennetään. Mahdolliset ajoneuvot tulisi ajaa katkojen ulkopuolella pois pysäköintiloista, jos kulkuväylillä on sähkökäyttöisiä automaattiovia

Mitä toimenpiteitä tämä asia nyt edellyttää asiakkailta?

Pohtia mitä sähköjen katkeaminen tarkoittaa omalle liiketoiminnalle ja sen jatkuvuudelle. Voitte olla Antiloopin yhteyshenkilöönne yhteydessä, jos jokin asia askarruttaa.

Mitä tulee ottaa huomioon sähkökatkon aikana?

Vältetään ulkoikkunoiden, ulko-ovien ja kylmälaitteiden sekä kylmätilojen ovien avaamista. Vältetään tarpeetonta liikkumista kiinteistössä.

Mitä tulee ottaa huomioon sähköjen palautuessa?

Kaikki laitteet, mitkä ovat olleet päällä katkon alkaessa palautuvat päälle. Paloturvallisuuden vuoksi esim. kahvinkeitin, mikroaaltouunit ja hella. Sähköjen palautuessa on mahdollista, että osa sulakkeista laukeaa. Näissä tilanteissa pyydämme tekemään vikailmoituksen kiinteistöhuollolle.