Hyppää sisältöön

Huomisen työelämä haastaa ihmisvastuullisuuteen

Miltä näyttää tulevaisuuden työelämä? Entä mihin yritysten ja johtajien tulisi muutoksen keskellä keskittyä? Näitä teemoja pohdittiin Hakaniemessä sijaitsevan näyttävän POOL Business Loungen avajaistilaisuudessa 12.5.2022, joka tarjoili oppeja ja ahaa-elämyksiä uudessa työelämässä menestymisestä.

Inhimillisten kohtaamisten tärkeys. Riittävä viestintä ja aito läsnäolo. Yhteisöllisyyden jälleenrakentaminen. Ihmisvastuu. Muun muassa näihin yritysten ja johtajien tulisi hybridityöelämän muutosvirtojen keskellä panostaa. Teemat nousivat esiin kiinteistöomistaja Antiloopin uuden työskentely- ja kohtaamistila POOL Business Loungen avajaisissa, jonne vieraat olivat saapuneet kuulemaan huomisen työelämästä Siltasaari 10-rakennuksen inspiroivassa miljöössä. Juontaja Baba Lybeckin johdolla käytyjen keskustelujen yhdeksi pääaiheeksi kristallisoitui inhimilliset kanssakäymiset. Työelämän yksinäisyys on lisääntynyt, ja yhteenkuuluvuuden tarve on siksi suurempi kuin koskaan.

”Yritysten ja johtajien on rakennettava yrityskulttuureja, jotka houkuttelevat ihmiset mukaan muutokseen. Ja vaikka työelämämme onkin yhä itseohjautuvampi, tarvitsemme yhä vahvaa johtajuutta”, peräänkuulutti yksi panelisteista, Aalto-yliopiston Hertta Vuorenmaa.

Yhteenkuuluvuutta käsitteli myös illan keynote-puhuja Pauli Aalto-Setälä, joka herätteli aiheeseen työn merkityksellisyyden kautta. Hyvinvointi kumpuaa hänen mukaansa siitä, että ihminen pääsee hyödyntämään täyttä potentiaaliaan ja ymmärtää työnsä vaikutuksen muihin.

”Jokaisen yrityksen on ratkaistava, mikä on se tekijä – siis itse työn ohella – joka yhdistää kyseistä työyhteisöä. ’Miksi’ me työskentelemme, ratkaisee ’miten’ me työskentelemme”, totesi Aalto-Setälä puheenvuorossaan.

Johtaja – panosta viestintään ja aitoihin kohtaamisiin

Toimivan työyhteisön peruskalliona on Aalto-Setälän mukaan psykologisesti turvallinen ilmapiiri, jota johtajat voivat lähteä rakentamaan kuuntelemalla ja viestimällä rohkeammin. Erityisesti kahdenkeskiset kohtaamiset, kuten spontaanit puhelinsoitot tai kasvotusten käytävät kehityskeskustelut, vahvistavat keskinäistä luottamusta tehokkaasti.

Kommunikaation voimaan uskoivat myös Vuorenmaa ja muut panelistit, Lääkärikeskus Aavan Pauli Waroma, Eezyn Isa Merikallio sekä Antiloopin toimitusjohtaja Tuomas Sahi. He totesivat työelämämme kaipaavan kipeästi laadukkaita kohtaamisia ja avointa viestintää, jotta ihmiset tulevat aidosti kohdatuiksi ja kuulluiksi.

Yksi mieleenpainuvimmista hetkistä koettiin, kun Waroma haastoi läsnäolijat ihmisvastuullisuuteen. Siis sen ymmärtämiseen, että olemme kaikki vastuussa toinen toisistamme. ”Puhumme paljon etä- ja hybridityöstä, vaikka meidän pitäisi keskittyä siihen, mitä haluamme saada yhdessä aikaiseksi. Viihtyisien, monikäyttöisten työtilojenkaan merkitystä ei sovi unohtaa”, Waroma pohti.

Lopuksi panelistit totesivat ”uuden normaalin” olevan vasta alussa. Onneksi tulevaisuuden työelämä on kuitenkin juuri niin hyvää, kuin miksi sen teemme. ”Meidän ei tarvitse tietää, miltä työnteko jatkossa näyttää, vaan voimme tuunata ratkaisuja rauhassa ja yhdessä”, Sahi rohkaisi.

Tutustu huomisen työelämän tarpeisiin suunniteltuihin Antiloopin POOL-kohteisiin, jotka tarjoavat joustavaa ja viihtyisää työskentely- ja kohtaamistilaa ympäri pääkaupunkiseutua.

Lisää artikkeleita